Auksaspalviai retriveriai

Garbanotieji retriveriai

Lauko bandymų apžvalgos

Lygiaplaukiai retriveriai

N. Škotijos retriveriai

Ačiū, kad esate su mumis!


Lietuviškai In English FB

Rezultatai! Retriverių paklusnumo ir žaisliukų nešimo varžybos

Sekmadienis. 9:00 ryto ir 11 laipsnių šalčio. Dvejojame ar pradėti varžybas, šalta žmonėms, o ir šunims gali būti nemalonu dirbti. 9:15 nusprendžiame, kad nebėra kur trauktis. 10:40 paskutiniai paruošiamieji darbai, keli balionėliai ir skiriamoji juosta. Sužymime kelią link mūsų varžybų vietos. Kelios minutės iki 11 valandos. Mus pasitinka būrelis gerai nusiteikusių varžybų dalyvių. Registracija, burtų traukimai ir neilgai trukus – pirmasis dalyvis jau prie starto linijos…

Gruodžio 5-ąją įvyko „Retriverių paklusnumo ir žaisliukų nešimo varžybos“. Užsiregistravo devyni dalyviai, visi jie startavo toje pačioje – atviroje klasėje. Pasirodymo laikas nebuvo ribojimas. Svarbu kuo tiksliau atlikti pratimus, padarant kuo mažiau klaidų.

Varžybų pradžia

Varžybų pradžia

Varžybų pradžia, tuojau bus traukiami burtai, nors šalta, bet dalyvių nuotaika gera.

Varžybų teisėja ir asistentė

Varžybų teisėja ir asistentė

Varžyboms teisėjavo Milda Žigilėjienė, patyrusi veisėja, net trys jos šunys puikiai dirba oficialiose lauko bandymų varžybose bei turi darbinius diplomus. Teisėjavimas buvo gana griežtas, bet teisingas, nes visi dalyviai buvo labai gerai pasiruošę ir reikėjo išrinkti geriausius.

Šūviai

Šūviai

Kiekvieno šuns reakcija į šūvį buvo bandoma du kartus. Po šūvio išmetami žaislai ir tik po vedlio komandos šuo išbėga atnešti žaislo.

vedlė Rūta Šukytė

1 vieta - vedlė Rūta Šukytė ir auksaspalvis retriveris - Gilija Guilty Gambler

Apdovanojimai. Kiekvienas dalyvis gavo rėmėjų dovanas, kuriomis pasirūpino gyvūnų prekių parduotuvė „Šeltė“, Lietuvos retriverių mylėtojų klubo erkių traukiklius bei maišelių laikiklius. Pirmasis prizas įteiktas vedlei Rūtai Šukytei.

Didžiausią taškų sumą – 112, surinko vedlė Rūta Šukytė ir auksaspalvis retriveris Gilija Guilty Gambler, sav. Daiva Kvedarienė. Šis šuo ne tik be klaidų atliko visus privalomus pratimus, bet ir labai greitai surado paslėptą žaislą. Vedlės ir auksaspalvio duetas bendroje įskaitoje užėmė pirmąją vietą ir iškovojo parduotuvės „Šeltė“ įsteigtą prizą – antkaklio pakabuką su galimybe išsigraviruoti norimą informaciją.

Antroji vieta atiteko puikiai dirbusiam Labradoro retriveriui – Dikas Mylia, sav. Bronius Skudutis ir vedlei Julijai Skudutei. Pora surinko 106 balus, šiek tiek suklysta paskutinėje rungtyje tačiau bendras darbas buvo išties labai sklandus. Vedlio ir šuns kontaktas labai geras, puikus šuns savarankiškas darbas ieškant nukritusio žaislo.

3 vieta - Putinas Piliponis ir auksaspalvis retriveris Laksis Lordas Letena

3 vieta - Putinas Piliponis ir auksaspalvis retriveris Laksis Lordas Letena

Auksaspalvis retriveris Laksis Lordas Letena ir vedlys/sav. Putinas Piliponis su 102 taškais liko trečioje vietoje. Šuo puikiai ėmė organizatorių duotą žaislą, noriai dirbo bei gavo atskirą nominaciją „Sniegynų šuo“.

Ketvirtą vietą užėmė Labradoro retriveris Meilė Leily Medutis ir vedlys/sav. Renaldas Radvila su 101 tašku. Smulkios klaidelės pratimuose jiems nebeleido užkopti į nugalėtojų trejetuką.

5 vieta - Liutauras Ričkus ir Labradoro retriveris Bagira Draugas

5 vieta - Liutauras Ričkus ir Labradoro retriveris Bagira Draugas

Labradoro retriveris Bagira Draugas ir vedlys/sav. Liutauras Ričkus užėmė penktąją vietą. Duetas buvo tikrai azartiškas, šuo dirbo labai noriai ir galutinėje taškų lentelėje surinko 100 taškų.

Šeštą ir septintą vietas dalinasi dvi varžybose dalyvavusios poros, surinkusios po 94 taškus. Labradoro retriveris Fausta Mylia ir vedlė/sav. Sigita Simanaitytė bei Labradoro retriveris Gang Star Šalta Nosis ir vedlys/sav. Mantas Liutkus. Abi poros dirbo entuziastingai, labai noriai, šunys džiaugėsi paklusdami tačiau tiek vienai, tiek kitai porai trūko tikslumo atliekant pratimus.

Aštuntoji vieta atiteko Labradro retriveriui Deizė Mylia ir vedlei Julijai Skudutei surinkusiems 92 taškus.

Devintoji vieta atiteko auksaspalviui retriveriui Rubinas Aukso Vėjas ir vedlei/sav. Viktorija Balčiūnaitei. Jie surinko 34 taškus. Po prastos reakcijos į šūvį retriveris nebetęsė tolesnių pratimų.

Atskiros nominacijos:

"Didžiausias entuziazmas" - Renaldas Radvila

"Didžiausias entuziazmas" - Renaldas Radvila

„Didžiausias entuziazmas“ – Renaldui Radvilai už suburtą didelę retriverių mylėtojų kompaniją.

„Sniegynų šuo“ – auksaspalviui retriveriui Laksis Lordas Letena už tankiausią kailį.

„Geriausias vedlys“ – Julija Skudutė. Už puikų darbą, tinkamai skatinamą šunį bei gerą vadovavimą savarankiškam šuns darbui.

Varžybų dalyvius skiria nedidelis taškų skaičius. Retriveriai puikiai dirbo, vieni su didesniu entuziazmu, kiti mažesniu, labai stengėsi. Džiaugiamės taip gerai paruoštais šunimis ir tikimės pavasarį suorganizuoti dar vienas varžybas, kuriose turėtume naujas (patobulintas) rungtis, vandenį bei gerą nuotaiką.

Labai laukiame tiek dalyvių, tiek žiūrovų pastabų, pasiūlymų ar pageidavimų. Kaip organizatoriai, žinome kur padarėme klaidelių ir stengsimės, kad kitas renginys būtų dar sklandesnis!

Jeigu dalyviai ar žiūrovai turi ir nori pasidalinti nuotraukomis, mes jų laukiame el. paštu info@retriveriai.lt

Ačiū, kad padėjote padaryti šventę sau ir mums!

Pagarbiai,

Lietuvos retriverių mylėtojų klubo
Varžybų organizatoriai

Nuotraukos A. Žigilėjaus


Dalyviai pasirodys pagal burtų keliu ištrauktus numerius.

Varžybų pradžia 11 val. prie Juodžio ežero (schema – raudonu kvadratėliu pažymėta renginio vieta ir koordinatės (54.78, 25.44)):

Varžybų vieta

Varžybų vieta

Miško kelias bus sužymėtas skiriamąja juosta. Siūlome važiuoti keliu nuo Nemenčinės plento, Balžio gatve.

Dėl žemos temperatūros rungtys, kuriose reikia bristi į vandenį yra atšaukiamos.

Jei atsirastų dar norinčių dalyvauti, jų pasirodymą įvertinsime tik sudalyvavus iš anksto užsiregistravusiems dalyviams.

Atvykus į varžybų vietą, prašome nepaleisti šunų nuo pavadžių, prieiti prie organizatorių gauti visai reikalingai informacijai.

Užsiregistravusiųjų sąrašas čia. Jeigu informacija netiksli ar jūs registravotės, bet nematote savo vardo arba turite dar kokių klausimų – parašykite į info@retriveriai.lt.

Renginio rėmėjas – „Šeltė“ – prekės naminiams gyvūnams. Bendroje įskaitoje surinkusiam daugiausiai taškų  ir užėmusiam pirmąją vietą dalyviui padovanos išgraviruotą pakabuką!

Pakabukas antkakliui

Pakabukas antkakliui


Lietuvos retriverių mylėtojų klubas šiais metais pirmą kartą organizuoja „Retriverių paklusnumo ir žaisliukų nešimo varžybas“.

Pagrindinis tokių varžybų tikslas yra stiprinti retriverio ir jo šeimininko santykį taip pat skatinti sklandų darbą ir populiarinti retriverių darbines savybes. Išsiaiškinsime paklusniausius retriverius, o galbūt pamatysime būsimus tikrų lauko bandymų prizininkus.

"Retriverių paklusnumo ir žaisliukų nešimo varžybos"

Varžybas planuojame surengti gruodžio 5-ąją, priklausomai nuo oro sąlygų varžybų data gali būti koreguojama (apie pakeitimus informuosime savo tinklapyje).

Siekiant objektyvumo, varžybų vieta bus paskelbta likus ne mažiau nei 3 darbo dienoms iki renginio, tačiau tai vyks Vilniaus miesto ribose.

Tai yra atviras renginys tiek dalyviams, tiek žiūrovams. Dalyvauti gali tik retriverių veislės sveiki, skiepyti šunys. Mielai kviečiame atvykti ir pažiūrėti dirbančių šunų! Sužinoti daugiau apie retriverių veisles, iš arčiau susipažinti su retriveriais. Fotografų prašome būti tik jiems skirtose zonose ir neperžengti varžybų zonos ribų. Iš anksto dėkojame už išjungtas blykstes.

Visi varžybų dalyviai bus suskirstyti į tris grupes, kiekvienai grupei bus skirtos skirtingo sudėtingumo užduotys, kurios bus vertinamos balais. Daugiausiai balų varžybose surinkęs šuo taps varžybų nugalėtoju.

Pasirūpinkite šilta neperšlampančia apranga, patogiais, šiltais batais. Su savimi turėkite šiltos arbatos, nepamirškite ir sumuštinių ar dešrelių (kad neprailgtų laikas belaukiant rezultatų), vilnonį pledą apsigaubimui, rankšluostį šuniui apšluostyti ir puikią nuotaiką!

Atsižvelgdami į tai, kad sunku numatyti kalyčių rujos laiką, leisime dalyvauti ir joms. Apie rujojančią kalytę jos šeimininkas privalo pranešti organizatoriams iš anksto. Varžybose rujojančioms kalytėms bus leista startuoti paskutinėms. Iki savo starto rujojanti kalė privalo būti uždaryta automobilyje, siekiant išvengti trikdžių.

Būtina su savimi turėti šuns veterinarinį pasą. Šuo turi būti sveikas, paskiepytas, neturėti išorinių ligos požymių. Organizatoriai turi teisę pašalinti akivaizdžiai sergantį šunį iš dalyvių sąrašo.

Startinis mokestis 30 Lt(sumokamas renginio dieną). Būtina išankstinė registracija, anketa čia. Tik iš anksto užpildę anketas ir atsiuntę el. paštu info@retriveriai.lt su laiško tema: „Retriverių paklusnumo ir žaisliukų nešimo varžybos“ dalyviai galės dalyvauti varžybose. Registracijos anketas galima siųsti iki lapkričio 29-osios.

Žemiau pateikiame smulkesnę informaciją apie kiekvieną grupę varžybose, smulkiai apibūdintas užduotis ir vertinimo lentelę.

Bendrosios sąvokos:

Varžybų teritorija – teritorija, kurioje vykdomi pratimai, pažymėta skiriamaisiais ženklais.

Laukimo teritorija – teritorija, kurioje vedliai su šunimis laukia starto. Nedalyvaujantiems šunims į varžybų teritoriją įeiti draudžiama.

Stebėjimo teritorija – teritorija, kurioje leidžiama būti žiūrovams ir stebėti kaip šunys atlieka pratimus. Nedalyvaujantiems šunims į stebėjimo teritoriją įeiti draudžiama.

Vedlys – varžybų dalyvis, padedantis šuniui atlikti pratimus.

Žaisliukas (angl. dummy) – žaislas, naudojamas atnešimui.

Žaisliukas (angl. dummy)

Žaisliukas (angl. dummy)

Vėliavėlė – ženklas, nurodantis iki kur mesti žaisliuką atliekant pratimą.

Tinkama reakcija į šūvį – po šūvio šuo turi išlikti ramus, nebėgti iš vietos, neloti, neinkšti ar kaip kitaip demonstruoti baimę ar agresiją.

Varžybų dalyviai bus suskirstyti į tris grupes (mažyliai, atvira ir pažengę).

Mažylių grupė (3-9 mėn. amžiaus retriveriai)

Mažyliams reikės atlikti keturis pratimus, jei vanduo jau bus užsitraukęs leduku, užduočių su vandeniu nebus. Šios grupės atstovai gali turėti savo žaisliukus, kurie turi būti ne guminiai, ne kamuoliukai ir necipsintys. Visų pratimų metu šunys gali būti su pavadėliu. Jei šuo užduoties neįvykdo, teisėjui leidus pratimą galima pakartoti.

1 pratimas. Vedlys su šunimi nurodyta schema turi praeiti 15 metrų.

15 m. ilgio figūra, kuria turi praeiti varžybų dalyvis

15 m. ilgio figūra, kuria turi praeiti varžybų dalyvis

Pratimas pradedamas, kai šuo sėdi iš kairės. Darant posūkius šuo neturi nutolti nuo vedlio.

Šuo sėdi vedliui iš kairės, laukia savo eilės

Šuo sėdi vedliui iš kairės, laukia savo eilės

Šuo eina greta vedlio ramiai, nesitampydamas į šonus, atpalaiduotu (neužsmaugtu) pavadėliu

Šuo eina greta vedlio ramiai, nesitampydamas į šonus, atpalaiduotu (neužsmaugtu) pavadėliu

2 pratimas. Vedlys greta savęs pasodina šunį, atsitraukia nuo jo per 3 žingsnius ir pasikviečia šunį pas save.

Vedlys duoda šuniui komandą likti vietoje

Vedlys duoda šuniui komandą likti vietoje

Tarp vedlio ir šuns turi būti ne mažesnis nei 3 žingsnių atstumas, teisėjui leidus vedlys turi pasikviesti šunį pas save

Tarp vedlio ir šuns turi būti ne mažesnis nei 3 žingsnių atstumas, teisėjui leidus vedlys turi pasikviesti šunį pas save

3 pratimas. Patikrinama šuns reakcija į šūvį. Šuo sėdi šalia vedlio su pavadėliu. Iš karto po šūvio vedlys meta žaisliuką iki vėliavėlės  ~5 m  ir siunčia šunį  jo atnešti. Pratimas susideda iš dviejų dalių, jei pamatoma, kad šuo nenormaliai sureaguoja į šuvį, teisėjas gali nebeleisti tęsti darbo.

Po normalios reakcijos į šūvį, vedlys meta žaisliuką ~5 m., kad šis atsidurtų netoli vėliavėlės

Po normalios reakcijos į šūvį, vedlys meta žaisliuką ~5 m., kad šis atsidurtų netoli vėliavėlės

Žaisliukas turi atsidurti šalia vėliavėlės

Žaisliukas turi atsidurti šalia vėliavėlės

4 pratimas. Vedlys meta žaisliuką į vandenį ~1,5 m arba tiek, kad šuo bent įbristų, plaukimas nėra būtinas. Šuo turi atnešti žaisliuką bent jau iki kranto, kad vedlys galėtų lengvai jį pasiekti/paimti  (šio pratimo metu organizatoriai gali duoti neskęstantį žaisliuką, jeigu tokio vedlys neturi).

Šuo turi bent įbristi į vandenį ir žaisliuką atnešti iki kranto, kad vedlys galėtų jį lengvai paimti

Šuo turi bent įbristi į vandenį ir žaisliuką atnešti iki kranto, kad vedlys galėtų jį lengvai paimti

Šuns ir vedlio darbą bei pratimų atlikimą vertina teisėjų komisija. Galutiniai rezultatai skelbiami pasirodžius visiems dalyviams.

Mažylių grupės vertinimo lentelė

Atvira grupė (9 mėn. ir vyresni šunys)

Atviros grupės dalyviams reikės atlikti penkis pratimus, jei vanduo jau bus užsitraukęs leduku, užduočių su vandeniu nebus. Šios grupės atstovai gali turėti savo žaisliukus, kurie turi būti ne guminiai, ne kamuoliukai ir necypsintys. Visų pratimų metu šunys gali būti su arba be pavadėlio. Už darbą be pavadėlio kiekvieno pratimo metu bus pridedama po 3 taškus. Jei pratimų metu žaislus mėto asistentas, už kiekvieną tokį pratimą pridedama po 2 balus. Jei šuo užduoties neįvykdo, teisėjui leidus pratimą galima pakartoti.

1 pratimas. Vedlys su šunimi nurodyta schema turi praeiti 15 metrų.

15 m. ilgio figūra, kuria turi praeiti varžybų dalyvis

15 m. ilgio figūra, kuria turi praeiti varžybų dalyvis

2 pratimas. Vedlys greta savęs pasodina šunį, atsitraukia nuo jo per  5 žingsnius, grįžta prie šuns ir jį paguldo, vėl atsitraukia per 5 žingsnius ir pasikviečia šunį pas save. Vedlys gali paguldyti šunį per atstumą – tokiu atveju vedliui grįžti iki šuns nebereikia ir šis pratimas bus vertinamas didesne balų suma.

Pirmiausia šuo pasodinamas (šuo gali būti ir su pavadėliu)

Pirmiausia šuo pasodinamas (šuo gali būti ir su pavadėliu)

Grįžus prie šuns, jis paguldomas ir vėl nutolstama tokiu pat atstumu kaip prieš tai

Grįžus prie šuns, jis paguldomas ir vėl nutolstama tokiu pat atstumu kaip prieš tai

Paskutinėje pratimo dalyje šuo kviečiamas ateiti iki vedlio

Paskutinėje pratimo dalyje šuo kviečiamas ateiti iki vedlio

3 pratimas. Patikrinama šuns reakcija į šūvį. Šuo sėdi šalia vedlio su pavadėliu. Iš karto po šūvio vedlys arba asistentas meta žaisliuką prie krūmų ar aukštos žolės, vedlys siunčia šunį jį atnešti. Šuo turi matyti žaislo kritimo vietą, bet nemato paties gulinčio žaislo. Pratimas susideda iš dviejų dalių, jei pamatoma, kad šuo nenormaliai sureaguoja į šuvį, teisėjas gali nebeleisti tęsti darbo.

Vedlys arba asistentas numeta žaisliuką į aukštą žolę ar krūmus

Vedlys arba asistentas numeta žaisliuką į aukštą žolę ar krūmus, o vedlys turi pasiųsti šunį jo atnešti

4 pratimas. Asistentas arba vedlys  meta du žaislus ~15 m atstumu vienas nuo kito, tokia schema:

oranžine spalva žymimi žaislai, žydra spalva – vedlio ir šuns stovėjimo vieta

oranžine spalva žymimi žaislai, žydra spalva – vedlio ir šuns stovėjimo vieta

Šuo mato, kur nukrito žaisliukai ir atskiromis komandomis vedlys siunčia šunį jų atnešti

Šuo mato, kur nukrito žaisliukai ir atskiromis komandomis vedlys siunčia šunį jų atnešti

Vedlys siunčia šunį atnešti žaislus atskiromis komandomis.

Po to, kai šuo atneša pirmąjį žaisliuką (nesvarbu kuria tvarka), vedlys pasiunčia atnešti antrojo

Po to, kai šuo atneša pirmąjį žaisliuką (nesvarbu kuria tvarka), vedlys pasiunčia atnešti antrojo

Šuo vedliui turi atnešti abu žaislus

Šuo vedliui turi atnešti abu žaislus

5 pratimas. Asistentas arba vedlys meta žaislą į vandenį 3–4 m nuo kranto taip, kad šuo plauktų bent porą metrų. Šuo turi atnešti žaislą bent iki kranto, kad vedlys galėtų jį lengvai pasiekti/paimti (šio pratimo metu organizatoriai gali duoti neskęstantį žaisliuką, jeigu tokio vedlys neturi).

Šuo iš vandens turi atnešti žaisliuką bent jau iki kranto ir lengvai jį atiduoti vedliui

Šuo iš vandens turi atnešti žaisliuką bent jau iki kranto ir lengvai jį atiduoti vedliui

Šuns ir vedlio darbą bei pratimų atlikimą vertina teisėjų komisija. Galutiniai rezultatai skelbiami pasirodžius visiems dalyviams.

Atviros grupės vertinimo lentelė

Pažengusieji (amžius neribojamas, dalyvauja šunys, treniruoti pasirodymams oficialiuose lauko bandymuose)

Pažengusiųjų grupės dalyviams reikės atlikti keturis pratimus, jei vanduo jau bus užsitraukęs leduku, užduočių su vandeniu nebus. Šios grupės atstovai naudosis TIK organizatorių duotais žaislais, prieš tai šunys yra su jais supažindinami. Visų pratimų metu šunys privalo būti BE pavadėlio. Žaislus mėto ir slepia TIK asistentas.

1 pratimas. Patikrinama šuns reakcija į šūvį. Iš karto po šūvio asistentas meta žaisliuką 15–20 m atstumu nuo šuns. Stengiamasi, kad žaisliukas nukristų į aukštą žolę ar krūmynus. Vedlys siunčia šunį atnešti žaislą.

Asistentas meta žaislą, šuo gali bėgti atnešti jo tik po vedlio komandos

Asistentas meta žaislą, šuo gali bėgti atnešti jo tik po vedlio komandos

2 pratimas. Vedlys nuo šuns turi atsitraukti per 3 žingsnius. Asistentas meta du žaislus ~15 m atstumu vienas nuo kito:

Tarp vedlio ir šuns turėtų būti ne mažesnis nei 3 žingsnių atstumas, o tarp abiejų numestų žaislų apie 15 m. atstumas

Tarp vedlio ir šuns turėtų būti ne mažesnis nei 3 žingsnių atstumas, o tarp abiejų numestų žaislų apie 15 m. atstumas

Oranžine spalva žymimi žaislai, žydra spalva – vedlio ir šuns stovėjimo vieta.

3 pratimas. Asistentas paslepia pirmąjį žaislą šuniui nematant, o kitą meta ~5 m atstumu nuo paslėptojo. Šuo mato antro žaislo kritimo vietą. Vedlys siunčia šunį atnešti žaislus atskiromis komandomis.

4 pratimas. Asistentas meta žaislą į vandenį. Vedlys su šunimi, davęs jam komandą „greta“, turi praeiti ~10 m palei vandens telkinį, tada siunčia šunį atnešti žaislą.

Šuo turi eiti greta ir tik po vedlio komandos atnešti žaisliuką

Šuo turi eiti greta ir tik po vedlio komandos atnešti žaisliuką

Po komandos šuo turi šokti į vandenį, paimti žaislą ir atnešti jį vedliui trumpiausiu keliu

Po komandos šuo turi šokti į vandenį, paimti žaislą ir atnešti jį vedliui trumpiausiu keliu

Šuns ir vedlio darbą bei pratimų atlikimą vertina teisėjų komisija. Galutiniai rezultatai skelbiami pasirodžius visiems dalyviams.

Pažengusiųjų grupės vertinimo lentelė

Daugiau akimirkų iš fotosesijos:

Užduotis ir informaciją parengė Lietuvos retriverių mylėtojų klubo prezidiumo narės Milda Žigilėjienė ir Jonaistė Jusionytė

Nuotraukos – Mood Graphics, nuotraukose:  auksaspalvio retriverio kalytė – Tulip Saga Basteta (18 mėn. amžiaus), veislyno „Basteta“ veisėja Milda Žigilėjienė, vietos, kurioje fotografavome neišduosime 🙂

Pasiruošimas varžyboms vyks kiekvieną savaitgalį, po retriverių paklusnumo pamokėlių, šunų vedžiojimo aikštelėje prie Vingio parko, daugiau informacijos tel. 8 674 15 025 .

Daugiau informacijos apie varžybas el. p. info@retriveriai.lt, milda@retriveris.lt

Greitosios nuorodos į visus šiame tekste pateiktus dokumentus

Mažylių grupės pratimai | vertinimo lentelė

Atviros grupės pratimai | vertinimo lentelė

Pažengusiųjų grupės pratimai | vertinimo lentelė

Registracijos anketa