Auksaspalviai retriveriai

Garbanotieji retriveriai

Lauko bandymų apžvalgos

Lygiaplaukiai retriveriai

N. Škotijos retriveriai

Ačiū, kad esate su mumis!


Lietuviškai In English FB

Kaip tapti geriausiu… šuns maitintoju?

Įsigijote išties puikų šunį ir svarstote, kuo geriausia būtų jį šerti. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šuo, priklausomai nuo jo amžiaus 2-4 kartus per dieną turi gauti geriausios kokybės ėdalo, kurio sudėtyje yra visos normaliam jo augimui ir vystymuisi būtinos medžiagos. Pirkdami gerai subalansuotą aukštos kokybės ėdalą, galų gale turėsite mažiau išlaidų šuns priežiūrai, nei rinkdamiesi pigesnius prastesnės kokybės gaminius. Skirtumą netruksite pastebėti: šunys, šeriami kokybišku ėdalu, pasižymi žvilgančiu kailiu, sveika oda, jie visada žvalūs ir energingi. Ėdalą tiksliai parinkę pagal šuns poreikius, turėsite mažiau rūpesčių ir dėl jo sveikatos. Jūsų retriveris išties nusipelnė visko, kas yra geriausia.

PASITARKITE SU SPECIALISTU

Iš visos šiuo metu siūlomų ėdalo rūšių įvairovės išrinkti labiausiai tinkamą savo šuniui – tikrai nelengva užduotis. Būtina atsižvelgti į kiekvieną savo augintinio amžiaus tarpsnį: kai jam kalasi dantys, vystosi sąnariai, sparčiai auga kaulai. Labai skiriasi mažo ir suaugusio, aktyvaus ir senstelėjusio šuns poreikiai. Kuo šerti šunį, kad jis gautų visas organizmui būtinas maisto medžiagas, geriausiai gali patarti specialistai. Pasikalbėkite apie tai su šunų veisėju, iš kurio pirkote šuniuką, arba su specialistu zoologijos prekių parduotuvėje. Jie kompetentingai patars, koks ėdalas jūsų šuniui tuo metu tinkamiausias.

SAUSAS ĖDALAS

Tinkamai subalansuotas geros kokybės sausas ėdalas – optimalus sprendimas. Gaudamas rūpestingai jam parinktą visavertį ėdalą, šuo gerai vystosi, yra sveikas ir ištvermingas. Sausas ėdalas padeda palaikyti ir šuns dantų švarą. Tokį ėdalą labai patogu vartoti: jis išlieka šviežias, atsargos neužima daug vietos. Sausas ėdalas neužšąla žiemą paliktas dubenėlyje, vasarą negenda, ant jo netupia musės; juo galima šerti šunis, gyvenančius ir namuose, ir lauke. Specializuotose zoologijos prekių parduotuvėse parduodamas geros kokybės sausas ėdalas, pagamintas be spalvą ir skonį suteikiančių medžiagų, genetiškai modifi kuotų organizmų.

PAGAMINTA NAMUOSE?

Galbūt jūs esate vienas iš tų žmonių, kuriems malonu savo mylimam augintiniui pačiam virti pusryčius, pietus ir vakarienę. Tai, suprantama, užima nemažai laiko, yra gana brangu, o be to, sudėtinga apskaičiuoti, kiek ir ko kių maisto medžiagų turi būti šuns racione, kad jis normaliai vystytųsi, būtų sveikas ir energingas. Jei nusprendėte šuns ėdalą ruošti patys, dėl tinkamo ir visaverčio meniu pasikonsultuokite su specialistais.

KAINA

Šerti retriverį kokybišku sveiku ėdalu nėra brangu. Jei perkate visavertį gerai subalansuotą ėdalą specializuotose parduotuvėse, suaugusio šuns šėrimas per dieną jums kainuoja apie 4-5 litus. Profesionaliai paruoštame sausame ėdale yra įvairios rūšių mėsos (jautienos, vištienos ar avienos), grūdų, daržovių, tiksliai kiekvienam šuns amžiaus tarpsniui parinktas vitaminų, mineralinių medžiagų derinys. Palyginkime, kiek tektų išleisti maisto produktams, jei šuniui ėdalą ruoštume patys. Tarkime, kad mūsų retriveriui 4 mėnesiai, jį šeriame 3 kartus per dieną. Pasiraitojame rankoves, imamės darbo ir skaičiuojame: pusryčiams patiekiame 200 g 18 proc. riebumo varškės su dviejų kiaušinių tryniais, pietums išverdame 300 g mėsos (šviežios jautienos ar vištienos), vakarienei – 300 g mėsos su 300 g miežių kruopų, 0,5 l kefyro. Viską reikia gerai išvirti, mėsą deramai susmulkinti. O kur dar daržovės, riebalai, specialus vitaminų ir kalcio mišinys? Kiek suskaičiavote? Ar verta taupyti ir rinktis pigesnį ėdalą, nepritaikytą skirtingoms veislėms  ir įvairiems amžiaus tarpsniams? Geriausios kokybės subalansuotas ėdalas gerokai lengviau virškinamas, šuo greičiau juo pasisotina, todėl suėda mažiau nei pigesnio prastesnės kokybės ėdalo. Brangaus ėdalo maišo jums pakaks ilgesniam laikui negu tiek pat pigesnio ėdalo. Be to, geros kokybės ėdalą šuns organizmas lengviau įsisavina, todėl susidaro mažesnis išmatų kiekis.

AMŽIAUS YPATUMAI

Bėgant laikui šuns poreikiai keičiasi. Atjunkomi mažyliai turi gauti lengvai virškinamo, energijos suteikiančiomis medžiagomis praturtinto ėdalo. Jauni šuniukai labai greitai auga, todėl jiems reikia lengvai virškinamo specialaus ėdalo smulkesnėmis granulėmis su priedais, skirtais spartaus augimo poreikiams patenkinti, jiems būtinas tinkamas kalcio ir fosforo santykis, kad taisyklingai formuotųsi kaulai, vystytųsi sąnariai, raumenys. Kada pereiti prie suaugusio šuns raciono, geriausiai patars specialistas.  Suaugusiems vidutiniškai aktyviems šunims skirtas sausas ėdalas pasižymi gerai subalansuotu maisto medžiagų kiekiu, kuris apsaugo šunį nuo viršsvorio. Ėdale esančios augalinės skaidulos tinkamai reguliuoja žarnyno veiklą. Aktyviems, treniruojamiems šunims reikia daugiau energijos.  Jiems skirtas ėdalas pasižymi didesniu kalorijų kiekiu, jame yra L karnitino, didinančio raumenų ištvermę. Padidintas ir riebalų kiekis, atitinkantis aktyvaus šuns poreikius esant žemai oro temperatūrai. Specialiai paruoštos ėdalo rūšys subrendusiems ir senesniems šunims. Maisto medžiagos subalansuotos taip, kad padėtų išlaikyti tinkamą kūno svorį. Šioms amžiaus grupėms skirtas ėdalas praturtintas vitaminais, apsaugančiais nuo priešlaikinio ląstelių senėjimo bei specialiais priedais, gerinančiais kremzlinio audinio apykaitą, palaikančiais odos elastingumą.

Parengė Veterinarijos gydytojas Egidijus Rutkauskas