Auksaspalviai retriveriai

Garbanotieji retriveriai

Lauko bandymų apžvalgos

Lygiaplaukiai retriveriai

N. Škotijos retriveriai

Ačiū, kad esate su mumis!


Lietuviškai In English FB

Kaip pasirinkti šuniuką

Prieš duodamas keletą patarimų, kaip įsigyti šuniuką, norėčiau pasiūlyti šį atsakingą jūsų ketinimą dar kartą gerai aptarti su šeimos nariais. Jeigu šuniuko nori jūsų vaikas (ar vaikai), o jiems nėra bent jau 10-11 metų, būkite beveik tikri, jog visa atsakomybė ir šuns priežiūros rūpesčiai guls ant jūsų – tėvų – pečių. Tiesa, džiaugsmais dalinsitės visi kartu. Realiai vertinkite mažamečių vaikų pažadus rūpintis šunimi, nes jie dar negali suprasti, kokie kasdieniai darbai jų laukia ateityje. Jeigu iš anksto jūs nusprendėte, jog keturkoju draugu rūpinsitės patys, tada vaikų amžius nėra labai svarbus. Taip pat nesutikite, jog jums dovanotų šuniuką, kurio jūs patys nesate matę, nors jis ir būtų jums tinkamos veislės. Išsirinkti šuniuką turite patys. Taigi, po įvairių apmąstymų ir aptarimų su savo šeimos nariais bei šunų žinynų studijavimo, jūs nusprendėte įsigyti retriverių veislės šuniuką. Jūs jau supratote, jog šie vidutinio dydžio šunys, mėgstantys žmonių kompaniją ir smagius pasivaikščiojimus lauke, yra labai draugiški bei supratingi. Dabar jums reikia apsispręsti dėl šuns lyties ir rasti gimusių šuniukų vadą. Turėkite galvoje, jog kalytės yra mažesnės ir meilesnės bei labiau paklusnios, patinėliai yra stambesni ir judresni, juos suvaldyti reikia daugiau fi zinės jėgos. Jeigu šeimoje auga mergaitė, verta pagalvoti apie kalytę, bet tai – tik patarimas, o ne taisyklė. Patariame šuniuką pirkti iš patyrusio veisėjo, kuris profesionaliai ir atsakingai žiūri į savo hobį, o ne iš prekeivių-tarpininkų ar veisėjų-verslininkų. Taip pat nerekomenduojame savo būsimo keturkojo draugo ieškoti gyvūnų parduotuvėse, o juo labiau – turguose. Būkite pasiruošę ir tam, jog gali tekti palaukti, kol pagaliau surasite jums tinkamą ir norimą šuniuką. Nepirkite šuniuko pirmojo impulso pagauti. Jūsų galutinis pasirinkimas turi būti gerai apgalvotas, mat šuniuko įsigijimas – labai atsakingas žingsnis, todėl jis negali būti daromas paskubomis. Norėdami sužinoti apie retriverių veisėjus Lietuvoje, kreipkitės į mūsų klubą šioje knygoje nurodytu adresu bei telefonais ir mes suteiksime visą reikiamą informaciją. Kartu jūs galėsite gauti pakankamai informacijos apie šiuo metu auginamus šuniukus ir jų šeimininkus, su kuriais taip pat naudinga pabendrauti ir sužinoti apie jų augintinio ypatybes. Taip geriau pasiruošite naujo draugo atėjimui į jūsų namus.

Jeigu yra galimybė, aplankykite veisėjus dar prieš gimstant šuniukams. Tada galėsite pamatyti šuniukų motiną, įvertinti jos charakterį ir temperamentą. Šuniukus paprastai leidžiama aplankyti po 2-3 savaičių, – taip daroma norint išvengti galimos infekcijos. Išsirinktą šuniuką leidžiama parsivežti namo po to, kai jam sueina bent jau pusantro mėnesio. Lankydami neseniai gimusius šuniukus, pateikite veisėjui visus jums rūpimus klausimus. Pasidomėkite laikymo sąlygomis, motinos mityba ir šuniukų maitinimu, ligomis, kuriomis galbūt kalė sirgo iki gimdymo, paklauskite, ar atlikta šuniukų dehelmintizacija ir ar jie paskiepyti pagal nustatytus reikalavimus. Būtinai apžiūrėkite visus vados šuniukus, savo akimis įvertinkite, ar jie yra tinkamai ir pakankamai maitinami, turi pakankamai erdvės judėti, yra švarūs ir prižiūrėti. Paprastai patyrę veisėjai labai kruopščiai ruošiasi kergimui, parinkdami kalytei tinkamą partnerį. Paprašykite veisėjo parodyti vados tėvo nuotrauką arba jį patį, jeigu jis priklauso tam pačiam veislynui. Paklauskite, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo parinktas būtent šis partneris ir ko tikimasi iš šios vados. Paprašykite parodyti kalės kilmės dokumentus bei veterinarinį  pasą. Kilmės dokumentuose būtinai turi būti žyma apie padarytą šuns klubo sąnarių displazijos tyrimą, kurio rezultatai gali būti pažymėti raidėmis A, B, C, D ir E. Pageidautina, jog rezultatas būtų ne blogesnis nei C.

Būkite pasiruošę atsakyti ir į veisėjo klausimus. Jį gali dominti jūsų šeimos gyvenimo stilius ir sąlygos, priežastys, kurių vedini jūs pasirinkote retriverį, ar ketinsite dalyvauti parodose. Tai aktualu veisėjui, jeigu jūs norite išsirinkti vieną iš geriausių vados šuniukų. Veisėjui visada malonu matyti jo išveistus šunis, dalyvaujančius parodose. Tai populiarina veislę bei įkvepia veisėją tolimesniam darbui. Bet kuriuo atveju jūs patys nuspręsite ar dalyvausite parodose. Iš savo patirties galiu pasakyti, jog pirkdami auksaspalvio retriverio kalytę visai negalvojome apie parodas. Keletą kartų pabandėme ir nustebome, kad mums patiems tai pradėjo patikti. Dabar jau mūsų niekas neįkalbinėja – savo noru tapome aktyviais parodų dalyviais.

Veisėjui svarbu žinoti pas kokius žmones ir į kokius namus iškeliaus jų augintiniai. Nenustebkite, jeigu išgirsite tiek pat klausimų, kiek ir jūs pateikėte. Pasistenkite į juos atsakyti. Veisėjas taip pat sprendžia, ar jūs tinkate būti jo šuniukų šeimininku. Jeigu pagaliau visi klausimai atsakyti ir jau išsirinkote šuniuką, paprašykite veisėjo suteikti praktinių patarimų, kaip auginti ir prižiūrėti šuniuką pirmaisiais mėnesiais jam apsigyvenus naujuose namuose. Veisėjai visada sutinka padėti ar patarti, jeigu atsiranda nenumatytų aplinkybių ar iškyla papildomų klausimų. Savo ruožtu, naujiems savininkams mes rekomenduojame tapti Lietuvos retriverių mylėtojų klubo nariais. Tai suteiks jums galimybę ne tik nuolat gauti reikiamos informacijos, bet ir bendrauti su kitais klubo nariais, susirasti naujų draugų, nes klubas, pirmiausia skirtas žmonėms, suvienytiems vieno pomėgio – meilės retriveriams.

Parengė Artūras Abromavičius, straipsnis iš Lietuvos retriverių metų knygos